„Vajon a rántott sajton túl is van élet a Tisza-tónál?” – Az ide érkező vegetáriánusok számára ez lehet az egyik első kérdés. Cikkünkben megpróbáljuk összeszedni a tisza-tavi éttermek legjobbjait ahol vegák, és vegánok is megtalálják számításukat.
A vegetáriánus és vegán táplálkozás ma már egyre népszerűbb az egészséges életmód követőinek körében, de valahogy az éttermek jelentős része még nincs rá felkészülve. Ez érthető, hiszen a viszonylag friss életstílus még nem rejt akkora piaci rést, illetve még gyakran maguk a vegák sem ismerik ki magukat teljesen a növényi táplálkozás kategóriában. Ezért a húsmentes éttrenden lévőknek az utazás előtt érdemes némi kutatást folytatni az olyan éttermekről, ahol a vega kínálat nem merül ki a rántott sajtban (rossz esetben kolbászos lecsóban). Mivel a Tisza tó körül még dedikált vegán étterem nincs, a helyzet nem a legkönnyebb. Ezért szedtük most egy csokorba azokat a helyeket ahol odafigyelnek a növényi étrenden lévőkre is.
Sulyom Tájétterem, Sarud
2021 áprilisában a kis dél-hevesi faluban nyílt a Sulyom Tájétterem. ami merőben felkavarta a tisza-tavi vendéglátás állóvízét. A slow-food életérzése a fine dining minőséggel párosul a különleges atmoszférájú helyen. Tisza-tóra utaló külsővel, letisztult belsővel, professzionálisan felszerelt konyhával, szűk ételválasztékkal, művészian tálalt, újragondolt ételekkel rövidesen nagy hírnévre tett szert a Berecz Ádám vezette étterem. A Sulyom étlapon helyet kapott egy dedikált „Vegán & Diet” kategória is, így itt biztosan mindig lesz mit választani. Jelen pillanatban kétféle vegán előétel mellett főételként Karfiol Steak medvehagymás quinoa salátával ,hajdina ropogóssal kérhető, amihez a desszert opció meggyes mákos pite pekándióval. Nem túl nagy, de kellően sokoldalú kínálat!
Graefl Major, Kétútköz
A közigazgatásilag Poroszlóhoz tartozó Kétútközön található egy csodálatos hely a Graefl Major. Az 1906-ban épült Graefl kastélyt újtulajdonosa néhány évvel ezelőtt mentette meg az enyészettől. A gyönyörűen retusált kastélyban egy étterem is helyet kapott amit az ugyanitt működő ökogazdaság terményeit használja fel. A Graefl filozófiája a Slow living mozgalommal forr össze. Magyarországon egyedülállónak számít a saját öko gazdaságra épített null kilométeres filozófiájú konyha. Itt szó szerint a szakács által pár lépésnyiről szedett zöldségek kerülnek a fazékba. Az önfenntartó gazdaságban kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy az állatok is boldogan éljenek. Ezért sincs fix étlap, midig az kerül a kínálatba amit az ökogazdaság éppen frissen enged. Az ételek többsége itt is a húsfogyasztók számára készül, de mindig van alternatíva és biztosak lehetünk, hogy friss, vegyszermentes zöldségekből. Érkezés előtt esteleg érdemes érdeklődni az aktuális vega opciókról.
Mariska Étterem, Tiszafüred
Még két éve sincs, hogy megnyitott, de máris Tiszafüred legjobb éttermeként tartják számon a gasztroguruk, a 33 út mentén és a Tisza-tavi biciklis centrum mellett található Mariskát. A hely az régit az újjal igyekszik ötvözni, ami leginkább hagyományos ételek újszerű átgondolását, esztétikus, művészi megjelenítését jelenti. Jó pont, hogy főként saját termesztésű és helyi anyagokból dolgoznak. A Mariska étlapján van külön vega kategória, igaz jelenleg csak 3 étellel. ezek jelenleg: Grillezett sajt vadrizs salátával, Gnocchi gorgonzola mártással, míg a vegán opció a Grillezett tofu vadrizs salátával. ezen felül még van mákos nudli és aki tejterméket fogyaszt az juhtúrós sztrapacskát is kérhet. Nem rossz, de azért még 2-3 vegán opció jó lenne!
Lépcső Bisztró, Kisköre
A Lépcső bisztró a kiskörei erőmű mellett található kellemes hanglatú étterem, ahol a magas bárkultúrát és a művészetet helyezik a középpontba. Étlapjukon találunk néhány vega fogást bár tény, hogy nem sokat. Jelenlegi kínálatukból az „Egészben sült lilakáposzta, marokkói káposztakrém, korianderes sült dió” viszi a prímet, de kínálnak vegetáriánus hamburgert és póréhagymás, hamus (?) burgonyakrémlevest is (és igen, rántott sajtot is). Találunk itt is harapnivalót, finomat is, de tény hogy még fejlődhet a kínálat.
Rétesház, Poroszló
Bő egy évtizede már, hogy a Tisza -tavi ökoncetrumhoz közel, a 33-as út mentén lévő kis parasztházban működik a Poroszlói Rétesház. Egyszerű, házias rétesekből válogathatnak itt vegák és nem vegák. Van túrós, mákos, epres, tökös és még néhány ízesítés. Nagyon finom, laktató rétesek ezek, árban sem túl drágák, ráadásul hangulatos parasztház udvarán idilli környezetben is elfogyaszthatjuk. Hús egyikben sincs, néhányban pedig tejtermék sem így mindenkinek ajánlott.
Léhűtő Vegakunyhó, Sarud
A sarudi strandnál, a gát túloldalán található Léhűtő vegakunyhó büfé, vagy inkább afféle vitaminbár. Itt friss, hűtött gyümölcsöket, fagyasztott gyümölcsöket, helyben facsart gyümölcsleveket, és palackozott italokat kérhetünk. Választékukban vannak még saláták és egyéb vega/ vegán termékek, na meg a strandok nagy klasszikusa: főtt csöveskukorica. Fontos tudni, hogy a büfé szezonben minden nap este 8-ig van nyitva, elő és utószezonban pedig hétvégén, de csak akkor ha az időjárás engedi. Nagyszerű, hogy egy strandon ilyen helyet talál az ember. Mindenképp ajánlott!