A csárdák településen kívül, azok szélein, a pusztákon, főként az Alföldön vezető utak mentén álló tradicionális éttermek. Hagyományos vidéki konyhát képviselő, többségében nagy múltú magyaros éttermek ezek, ahol igazán jól lakhatunk, de melyekre napjaink „gasztroforradalma” mellett mégis egyre kevesebb figyelem jut. Pedig a vendéglátás színe-java ez, ráadásul egy olyan kulturális örökség, amire mi magyarok büszkék lehetünk. Cikkünkben összeszedtük azokat a csárdákat melyek a Tisza-tó mellett, vagy annak viszonylagos vonzáskörzetében találhatók.
Fehér Amúr halászcsárda, Poroszló
Tisza-tavi bringatúrához ajánlott éttermeink között is megtalálod a már 50 éve működő Fehér Amúrt. A 33 út mentén, Tiszafüred és Poroszló között van ez a nagy múltú étterem. Mivel pár éve már erre is vezet bicikli út a biciklisták számára is kiváló megálló. Az étterem hírneve máig rendületlen, sokan messziről jönnek, míg másoknak a tiszai üdülés egyik kőbe vésett állomása. Legnépszerűbb ételük a a haltepertő, amit ugyan előételként kínálnak, de igen szép adag, amit még némi sült hagymával is megborítanak, így akár főételként is elegendő lehet. Nem árt tudni, hogy jó időben, frekventált órákban gyakran teltház van és a kiszolgálás sem mindig villámgyors, ezt azért érdemes előre foglalni. Ha szerencsénk van akár a kinti teraszon Tisza mellett is fogyaszthatjuk az ebédet.
- Mit együnk itt?
Haltepertőt, vagy bármelyik halászlét.
Czifra csárda, Abádszalók
Abádszalók egyetlen csárdája, mely fiatal kora ellenére a régi időket hozza közelebb vendégeihez. Múzeum jellegű berendezés, magyaros ételek bő választéka, családias hangulat várja az idelátogatókat. Igazán kellemes hangulatú hely, ahol a kínálat és a kiszolgálás is kiváló. Figyelnek a vendégekre és még a gyerkőcöknek is van egy játékkuckó. A csárda a falu déli végében, a benzinkúthoz közel található. A kapun sajnos valamiért az Eladó tábla díszeleg, így elképzelhető hogy már nem sokáig lesz nyitva, de úgy tudjuk egyelőre még várják a vendégeket.
- Mit együnk itt?
A Babgulyás és az Orjaleves kitűnő, úgyszintén a Flekken juhtúrós sztrapacskával, vagy a klasszikus Cigánypecsenye.
Patkós csárda, Tiszafüred
Tiszafüreden, a 33-as főút (azaz az egykori Só-úton) az Egyeki leágazónál lévő Patkós Csárda állítólag már az 1700-as évek közepétől várja az éhes és szomjas utazókat. Magyaros ízekkel, tájjellegű ételekkel, bőséges választékkal, barátságos kiszolgálással fogadják vendégeket egész évben. A tágas csárdában megtapasztalhatjuk a valódi alföldi, pusztára jellemző környezetet. A fedett kerthelyiségben fecskék röpködnek, odabent kemence ami télen meleget ad,…szóval a valódi vidéki csárdahangulat garantált.
- Mit együnk itt?
Jó választás lehet náluk a Slambuc csülökkel, vagy a Harcsapaprikás.
Hortobágyi Csárda
Nem közvetlenül a Tisza-tónál de Tiszafüredről 20 percre autóval található a régióban – ha nem az ország- egyik legnevesebb csárdája. A hortobágyi kilenclyukú híd mellett lévő csárdába annak idején még a betyárkirály Rúzsa Sándor is járt ebédelni. A több mint 300 éves csárdában még ma is sok hagyományos pásztorételt kínálnak, melyeket főként a pusztában nevelt állatok húsából – szürke marhából, rackából, gyöngytyúkból, mangalicából, halakból – készítenek. A csárdában cigányzeneker szórakoztatja a vendégeket, akik akár egy kért nótát is elhúznak nekünk. A terasz, a tornác, a csárdakert és természetesen az épület belső terei is különleges hangulatot árasztanak. Az árak a többi csárdához képest is magasak, ugyanakkor érdemes legalább egyszer betérni ha a környékben jársz.
- Mit együnk itt?
Racka Pörköltet, Szürkemarha Vadast, na meg persze Hortobágyi húsos palacsintát…ha már itt vagyunk.
Kaparó csárda, Tiszafüred
Tiszafüred és Hortobágy között félúton, a nagyiványi elágazónál található ez a hagyományos ízvilágot őrző családias hangulatú csárda. Az épület eredetileg a ’30-as években épült, útkaparó házként működött. Jelenlegi formájában 2012-től üzemel. A pusztai élet mindennapi ruházati-, és használati tárgyaival gazdagon díszített, a hatalmas míves fagerendával ellátott a betyárvilág idejét idéző épületben hagyományosabb magyaros ételeket kínálnak. Az ételek jók, de nem kiemelkedőek, ellenben a helyet korrekt árszabás, kíváló kiszolgálás jellemzi, egyszerűen érezni hogy a helyet szeretettel üzemeltetik.
- Mit együnk itt?
Mondjuk egy jó Brassóit, Lepcsánkát, vagy Rablóhúst.
Tiszacsegei halászcsárda
Szintén nem a tó közvetlen közelében van, de kötelező megemlíteni a Tiszafüredtől 30 km-re lévő Tiszacsegei halászcsárdát. A bő 100 éves csárdába már messziről is sokan járnak, ezért érdemes előre foglalni. Ráadásul a hírneve egyre csak nő és nő. Érthető is, hiszen halas ételekből eszméletlen kínálat van és az ízek is nagyon finomak. 2012-ben a Magyar Konyha gasztro magazin a legjobb tiszai halászcsárdának választotta meg az éttermet.
- Mit együnk itt?
Korhely Halászlét, Házi fürtölt harcsát, Pontyfilét Pákász módra. A Harcsapaprikás Túrós csuszával és a Rántott Békacomb is jó választás lehet, de valószínűleg egyik halétellel sem lőhetünk nagyon mellé.